Blog

Spotify Sanatçılar İçin Podcast Avantajlı mı?

Spotify Sanatçılar İçin Podcast Avantajlı mı?

Spotify Sanatçılar İçin Podcast Avantajlı mı?

Spotify podcast özellikle son dönemlerde en çok tercih edilen dinlenme yöntemlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Dijital anlamda sohbetleri, bilgilendirme ya da eğlence konuşmalarını içeren podcastler yapıları itibariyle geniş kesimlere ulaşmayı başarıyor. Sanatçılar genelde Spotify’da şarkıları ile yer alıyorken podcastler sayesinde de daha geniş kesimlere ulaşabilir ve etkileşim sayılarını arttırabilir.

Spotify Podcast Nedir?

Spotify podcast dijital ortamdaki konuşma, sohbet veya eğitici içeriklere denilmektedir. Dinlence tarzı olarak son dönemlerde çok popüler hale gelen podcastler hemen hemen her konuda yapılabildiği için geniş kesimlerin de ilgisini çekmeyi başarıyor. Bu ilgiden kaynaklı olarak farklı podcast çeşitleri de oluşmuştur.

·         Ses podcast; ses dosyalarından oluşan dinlencelerdir. Burada bir tür radyodaki gibi kullanım söz konusudur.

·         Video podcast; görüntülü ses dosyalarına verilen isimdir. Spotify yapısı gereğince bu türden içeriklere izin vermediği için daha çok Youtube gibi platformlarda bu içerikler görülmektedir.

Podcast Nasıl Çalışır?

Podcastin Spotify için mantığı ses dosyalarının dinlenmesidir. Eğitici, komik, sohbet, haber başta olmak üzere pek çok konuda podcast bulunduğundan keyifli bir dinlence isteyenler için podcastler son derece popüler hale gelmiştir. Öyle ki özellikle son dönemlerde asıl mesleği müzisyen olmayan pek çok ünlü de podcastler ile Spotify’da yer almaktadır.

Burada bilinmesi gereken konu podcast yüklemek için de Spotify için sanatçı hesabı kullanılması gerektiğidir. Ünlü kişilerin gerçek kişi olduklarını doğrulamak için bu türden bir yöntem kullanılmaktadır. Aksi halde ünlü isimler kullanılarak istismar durumu oluşur.

Sadece müzisyen olmayanlar için değil podcastler müzisyenler için de son derece işlevsel özellikler taşır. Müziğe, sanata ya da gündeme dair içerikler ile hazırlanacak podcastler bu sayede sanatçıların isimlerini duyurmak adına yararlı olabilir. Bu yüzden sanatçı hesapları için de podcast yükleme aşamalarının doğru şekilde bilinmesi fayda sağlayacaktır.

Podcast İçerikler Spotify’a Nasıl Yüklenir?

Spotify podcast yükleme yapmak için öncelikle belirli şartların sağlanması gerekiyor. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir;

·         Öncelikle podcast olarak yüklenecek dosyanın ISO/IEC 11172–3 MPEG-1 Part 3 (MP3) formatında ve 96–320 kbps bitrate aralığında olması gerekiyor.

·         Tek bir bölüm 200 MB ve 83 dakikayı da aşmayacak şekilde olmalıdır. Buradaki süre ve boyut konusunda açıklama yapılacak olursa, örneğin kaliteyi düşürüp boyutu küçültüp süreyi uzatma gibi bir imkan bulunmuyor. Bu bakımdan en fazla 83 dakika uzunluğunda olması gerekiyor.

·         Podcast için görsel yüklenmesi de gerekiyor. Görsel kare 1:1 oranda ve yüksek çözünürlüklü olmak durumunda. Bunun için de PNG ya da JPG formatı olmalı.

·         Bölüm başlıkları Spotify kullanıcılarının iyi bir deneyim yaşatmaları için 20 karakteri aşmayacak şekilde olmalı.

·         Ayarlar için ise tüm RSS feed’ler görsel içermeli ve en az bir podcast bölümü de önceden kaydedilerek yayınlanmış olmalı.

Bu şartlar sağlandıktan sonra ise şu adımları takip ederek podcast yükleme yapabilirsiniz;

·         Öncelikle Spotify for Podcasters sayfası üzerinden kullanıcı girişi yapılmalıdır.

·         Giriş yapıldığında ekrana gelen sayfada Get Started butonuna basın.

·         Buradan kullanıcı sözleşmesini okuyarak kabul edin.

·         Karşınıza gelecek ekranda yer alan Link to RSS Feed alanına Podcast RSS linkini yapıştırın. Spotify bu aşamada otomatik RSS kontrolü yapacaktır.

·         Devam ekranında ise yayınız ile ilgili kısa bilgiler talep edilecektir. Bu kısmın eksiksiz ve hatasız olarak doldurulması gerekir. Podcast detaylarında ülke seçimi, dil, kategori ve bağlı olunan sunucu servis sağlayıcı bilgileri yer almalıdır.

·         Son ekranda ise tüm bilgilerinizin kontrolünü yaparak Submit butonuyla onaylayın.

Bu işlemler sonrasında en fazla 5 gün içinde dosyanız incelemeye alınacaktır ve sonrasında gerekli şartlara uygunluk taşıyorsa yayına alınacaktır.

Podcastin yayına alınması için içerik yayınlama kurallarına da dikkat etmelisiniz. Şiddet, alkol ve uyuşturucuya özendiren, bir kişiyi ya da belirli bir topluluğu aşağılayan, cinsiyet ayrımı içeren, yoğun küfür vb. içeren içerikler yayınlanmaz. Ayrıca podcast içeriğinde müzik yer alıyorsa bunun ya da sanatçının kendisine ait olması ya da telif içermemesi de gerekir. Eğer podcast içinde kısa süreli de olsa telif sorunu yaratacak bir müzik bulunuyorsa podcast yayınlanmayacaktır.

Podcast Yeterli Gelmiyor mu?

Sanatçılar günlük yaşamlarını, yaptıkları çalışmaları ve benzeri konuları podcast içerikler ile birlikte kolayca anlatabilir. Bu sayede yeni dinleyicilere de ulaşabilecekleri gibi aynı zamanda albümleri için de merak uyandırabilirler. Ancak podcast yayınlamak şarkıların dinlenme sayılarını arttırmaya yeterli gelmiyorsa bu durumda Spotify dinlenme satın al hizmetinden yararlanabilirsiniz. Üstelik bu sadece şarkılar için değil podcast yayınları için de uygulanabilir. Böylelikle yayınlanan içeriklerin dinlenme sayıları sorunsuz bir şekilde artarak daha fazla öne çıkacaktır. Daha fazla öne çıkan içerikler ise sanatçı profilinin ünlenmesini sağlayacaktır.

Avatar
Efe Onsoy
Author
Back